Kostverksamheten för förskola och skola

Tillagningskök:

I Centralköket tillagas luncher för skola, förskola. Mindre beställningar inom kommunen kan göras utöver den dagliga produktionen. Skolrestaurangen Laxen finns i anslutning till centralköket som serverar lunch till Centralskolan och Lindåsens skola.

Tillagningskök Finnerödja skola finns i skolans byggnad tillsammans med skolrestaurangen Där tillagas lunch till förskolan och skolan.

Mottagningskök:

Saltängsskolans mottagningskök och skolrestaurang serverar lunch till skolans elever och personal.

Saltängens, Hasselfors och Lindåsens förskola får lunch levererad från Centralköket, övriga måltider tillagas på stället.

Måltiden - goda matvanor och glädje:
I kommunen finns gemensamma mål för måltiden, den ska grundlägga goda matvanor och ge hälsa och välbefinnande. Studier visar hur goda matvanor, kunskapsinhämtande och prestation hör ihop.

De övergripande målen är:
Måltiden ska ge matgästen en ur näringssynpunkt riktig sammansatt kost av god kvalité. · Specialkost ska tillhandahålls av medicinska, etiska eller religiösa skäl. Maten ska vara omväxlande och varierande och bestå av en lagad huvudrätt, salladsbuffé, bröd, matfett, mjölk och vatten. Matgästen ska ges möjlighet att äta i lugn och ro i en trivsam miljö. Matsäkerheten ska vara hög och av god hygienisk kvalité och grundas på HACCP- principen.

Miljömål inom kostverksamheten:
Barn- och utbildningsnämnden har beslutat att till år 2014 öka andelen ekologiska, närproducerade och, eller klimatsmarta livsmedel i offentliga storkök till 25%.

Policy för kostverksamheten är en hälsofrämjande skola och produktionsansvariga strävar efter att tillaga maten från grunden och använda så lite hel och halvfabrikat som möjligt. Alla livsmedel som används kommer från utvalda leverantörer för att vi skall ha råvaror av hög kvalité. Kökspersonalen har god kompetens och arbetar efter livsmedelslagens bestämmelser och Svenska näringsrekommendationer. Vi undviker maträtter som innehåller livsmedel som kan ge kraftiga reaktioner hos överkänsliga. Nötter, jordnötter, trädrötter, sesamfrön och mandel ingår inte i skolmaten.

Synpunkter:
Barn, ungdomar och vuxna har genom matråd, brukarråd eller styrelser i förskola och skola alla möjlighet att påverka och ge synpunkter på matkvalitén och måltidsmiljön.

Sidansvarig: Ann-Britt Lindahl

Uppdaterad av: Ann-Britt Lindahl2017-09-15 14.06

Skolrestaurangen

Livsmedelsverkets hemsida >>länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster