Laxå kommun
Laxå kommun

Styrel

Styrel — styrning av el vid elbrist

I år deltar Laxå kommun, liksom landets övriga kommuner, i ett nationellt projekt som heter Styrel. Det handlar om att samhället måste fungera även om det någon gång skulle bli brist på el.  


System för att prioritera

I dagens system kopplas större, regionala delar av elnäten bort om det skulle bli elbrist, utan hänsyn till vilka elanvändare som finns där och som kan vara samhällsviktiga. Styrelsprojektet går ut på att istället ta fram ett system för att kunna prioritera så att elanvändare som är viktigast för människors liv och hälsa, och för samhällets funktion, får el även vid elbrist. Det nya systemet kommer att införas från och med den 1 januari 2012.

 
Elbrist — inte elavbrott

Det är viktigt att påminna om att elbrist inte är detsamma som tillfälliga elavbrott. Elbrist handlar om att produktionen av el inte motsvarar behoven. Det har ännu aldrig förekommit elbrist i Sverige.


Liv och hälsa i första hand

Målet med Styrel är att samhällets viktigaste funktioner ska fungera även vid elbrist. Det gäller till exempel sjukvård, äldreomsorg, räddnings- och larmtjänst och vattenförsörjning. I praktiken betyder det att säkerheten för medborgarna och samhällets funktionalitet ska kunna upprätthållas även om det blir elbrist.

 
I år ska landets kommuner identifiera samhällsviktiga verksamheter. Arbetet utgår från särskilda prioriteringsklasser, där högsta prioriteringsklassen innebär risk för liv och hälsa inom några timmar om det inte finns tillgång till el. Ytterst ansvarig för projektet är Energimyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Läs mer om Styrel på Energimyndighetens webbplats.

För mer information klicka här!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidansvarig: Anna Eriksson

Uppdaterad av: Jan-Åke Karlsson2015-02-17 15.30