Laxå kommun
Laxå kommun

Pressrelease

Laxå kommun ska köra miljövänligt

Laxå kommun har beställt 12 nya elbilar och 9 laddhybrider. Det är personal inom socialnämndens verksamhetsområden samt personal på kommunkontoret respektive miljönämnden som nu ska köra på el. Kommunen har leasat fyra e-up, åtta e-Golf samt nio Golf GTE (laddhybrid). Samtliga är Volkswagenbilar.

  • Fantastiskt, säger kommunstyrelsen ordförande Bo Rudolfsson (KD). Eftersom Laxå kommun ligger långt fram inom miljöområdet känns det självklart att vi nu fasar ut bensin- och dieselbilar. Elbilarnas förbättrade räckvidd gör att vi nu kan åka elbil även när vi ska på möten i norra länet. Ska vi köra riktigt långt en dag så kommer vi ju också att kunna nyttja de nya laddhybriderna. Vi har upphandlat bilarna via Kommentus (Sveriges kommuner och landsting) avtal så priset är förmånligt. Jag ser fram emot att se hur mycket vi sparar per år genom att köra på el, tillägger Bo.
  • De första bilarna levereras vid månadsskiftet november december, berättar Björn Sundström, Äldreomsorgschef, och den som också varit ansvarig för upphandlingen. Vi har sedan drygt ett år tre e-up elbilar och de har blivit mycket uppskattade.
  • Ett tungt vägande skäl har förstås varit miljön, säger Björn. Nu har också körsträckan som en vanlig elbil klarar blivit tillräcklig för våra verksamheter. Personalen i hemtjänsten gör ju många besök per dag och behöver känna sig trygga i att elen räcker, tillägger Björn.

Laxå kommun är Sveriges första miljödiplomerade kommun. Den egna städenheten är först i Sverige med att städa utan kemikalier – man använder endast avjoniserat vatten och mikrofiberduk. Kommunen är också först med att ha utropat en hel kommun till ekoturismområde (Tiveden Ekoturismområde). Tidningen Aktuell Hållbarhet rankar Laxå högst bland kommuner med färre än 20 000 invånare.

Kontaktpersoner
Bo Rudolfsson (KD), kommunstyrelsens ordförande, tfn 070-580 93 92
Björn Sundström, äldreomsorgschef, tfn 0584-47 32 28
Hans Traav, näringslivsstrateg/kommunikatör, tfn 072-235 96 60

Sidansvarig: Ann-Britt Lindahl

Uppdaterad av: Ann-Britt Lindahl2017-11-02 15.51