Hasselfors

Byn Hasselfors ligger vackert mellan två sjöar och är omgiven av stora skogar. I närheten av byn hittar du gammal kulturmark runt Bålby säteri. En bit bort finns ett högt fågeltorn vid Skagerhultsmossen. På mossen landar tusentals tranor under tidiga höstkvällar.

Hasselfors är en gammal bruksort med anor från 1600-talet. Idag är det en riktig villaidyll med stora vackra trädgårdar. Vi som bor här uppskattar lugnet och gemenskapen i byn men också sjöarna och den omgivande vildmarken. 

Välkommen till villaidyllen i skogen!

 1. Kort om Hasselfors

  Vi är 407 personer (2017) som tycker det skulle vara roligt om fler upptäckte idyllen och flyttar hit. Hasselfors, som är en del av Laxå kommun, ligger i landskapet Närke och vi tillhör Örebro län. Med bil tar det bara 12 minuter till Laxå centrum och järnvägsstationen. Ut till E20 har vi 8 minuter.

 2. Evenemang i Hasselfors

  Natur- och filmfestival i början på året Valborgsfirande med fackeltåg Mopedens dag Nationaldagsfirande i bruksparken Midsommarfirande i bruksparken Hasselforskalaset Tranfestival Glöggmingel och lite julmarknad

  Aktuella datum, program och arrangemang hittar du på Hasselfors byalags hemsida.
  http://www.hasselforsbyalag.com Länk till annan webbplats.

 3. Skola i Laxå och Hallsberg

  Barnen åker skolbuss till de olika skolorna i Laxå och våra gymnasieungdomar fortsätter med tåg till Hallsberg. Tågresan tar bara en kvart.

  > Läs mer om skolverksamheten på Laxå kommuns webb
  http://www.laxa.se/Barn-och-utbildning.html Länk till annan webbplats.

 4. De mindre barnen går på Junibacken

  På förskolan Junibacken går våra mindre barn. Vi har en åldersintegrerad avdelning med barn 1-5 år under förmiddagarna och 1-10 år på eftermiddagarna när fritidsbarnen är med. Vi är certifierade enligt Grön flagg från Håll Sverige Rent och det hjälper oss att väcka barnens upptäckarglädje kring hållbarhetsfrågor.  www.hsr.se/valkommen-till-gron-flagg?gclid=EAIaIQobChMI0NuItNWC3QIVGIuyCh1Ajgn6EAAYASAAEgKpPPD_BwE

  Och vi jobbar med Babblarna för att stimulera språkutvecklingen. www.lekolar.se/aktuellt/Babblarna_sprakutveckling/

   Läs mer om förskolan Junibacken på Laxå kommuns webb.

  www.laxa.se/Barn-och-utbildning/Forskola/Forskolor-i-kommunen/Forskolan-Junibacken-och-skolbarnomsorg.html

 5. Hasselgården, sandstränder och gösfiske

  Mitt i byn ligger mötesplatsen Hasselgården som ägs och drivs av Hasselfors byalag. Mycket i Hasselfors kretsar kring byalaget och det genomförs många events under ett år. Det finns en sporthall i Hasselfors för olika idrottsaktiviteter och det finns gräsytor för spontanidrott. För den som vill springa finns det ett elljusspår i Lillängens naturpark. Hasselfors ligger mitt emellan två fina sjöar, Toften och Teen. På sommaren har vi flera badplatser att välja mellan. Många av oss som bor i Hasselfors har båt och fiskemöjligheterna är fantastiska. Teen har ett fint bestånd av gädda och i Toften fiskar vi gös. I sjön Testen finns det grov abborre.

 6. Bussar, tåg och natt-taxi

  Måndag till fredag kan vi åka buss 762 till och från Laxå. Laxå Resecentrum har många tågavgångar per dag. Det är lätt att tågpendla söderut till Töreboda och Skövde. Eller norrut till Hallsberg, Kumla och Örebro. Till Göteborg tar det bara 2 timmar med tåg från Laxå. Den nöjeslystne kan åka natt-taxi från Örebro på fredag kväll och lördag kväll för endast 100 kr per person. http://www.laxa.se/Sokresultat.html?query=Kv%C3%A4lls+och+natturer+%C3%96rebro-Lax%C3%A5 Länk till annan webbplats.

  Uppdaterad tidtabell för linje 762 finns på Länstrafikens webbplats.

  http://www.lanstrafiken.se/Orebro/Reseinformation/regionbuss-tidtabeller/ Länk till annan webbplats.

 7. Bostad

  Dom flesta i Hasselfors bor i villa men det finns också lägenheter att hyra.

  Det kommunala bostadsbolaget Laxåhem har lägenheter i Hasselfors. På Hemnet hittar du hus till salu i byn. På Blocket Bostad och andra söktjänster hittar du eventuella lediga lägenheter.

  laxahem.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  hemnet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 8. Företag

  Mitt i Hasselfors ligger Setras sågverk med nästa 100 anställda. Näringslivet i övrigt består av mindre företag. Här hittar du kontaktuppgifter till företagen i Hasselfors.

  http://laxa.uc.standout.se/Hasselfors/foretag/1 Länk till annan webbplats.

 9. Historia

  Hasselfors historia är präglad av bruksverksamhet med järnframställning, skogsbrytning och torvframställning. En del av bruket var tidigare Hasselfors Garden som idag är ett välkänt varumärke för trädgårdsodlare. I den norra delen av tätorten finns "Bruket" det gamla Hasselfors, med bevarad bruksmiljö och röda träbyggnader från järnhanteringstiden, samt bruksmuseum. Läs mer på Hasselfors byalags hemsida.

  http://www.hasselforsbyalag.com Länk till annan webbplats.

 

LAXÅ KOMMUN


Telefon: 0584-47 31 00
E-post: kommun@laxa.se
Postadress: 695 80 Laxå
Besöksadress: Postgatan 2-4
Bankgironummer: 5195-6027
Organistionsnummer: 212000-1918

LAXÅ NÄRINGSLIV


Telefon: 0584-47 31 00
E-post: hans.traav@laxa.se

NYHETSBREV LAXÅ NÄRINGSLIV


Ta del av allt spännande som händer i Laxå Näringsliv. Vi skickar ett nyhetsbrev varje månad.