Riksdagen har fattat beslut om att införa barnomsorgspeng från och med 1 juli 2009. Beslutet medför nya bestämmelser bland annat rörande vilken kommun som ansvarar för att barn erbjuds förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg, kommunens godkännande av verksamhet i enskild regi samt kommunenens skyldighet att betala bidrag.
Lagändringarna innebär sammanfattningsvis följande:
- Ett nytt begrepp - pedagogisk omsorg - införs. Det ersätter begreppet familjedaghem i lagtexten och kan omfatta flera varianter.
- Hemkommunen istället för som tidigare vistelsekommunen ska svara för att barn erbjuds förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg.
- Det införs en skyldighet för en kommun att ta emot ett barn från en annan kommun i sin förskoleverksamhet eller skolbarnsomsorg om barnets vårdnadshavare önskar det och det finns särskilda skäl med hänsyn till barnets förhållanden.
- Det införs en rätt till ersättning för den kommun som tar emot ett barn från en annan kommun.
- Kommunens tillstånd till enskild verksamhet ersätts med ett godkännande.
- Det införs ett krav på godkännande även för pedagogisk omsorg och det blir en skyldighet för kommunen att ge bidrag till verksamhet som fått godkännande.
- Bidrag ska kunna delas mellan olika bidragsberättigade enskilda verksamheter, dock är kommunen inte skyldig att lämna bidrag för samma barn till fler än två enskilda huvudmän.
- Kommunens beslut om godkännande och rätt till bidrag ska kunna överklagas med förvaltningsbesvär.
- Kommunen får en utvidgad informationsskyldighet.