Translate

Translate

Kontakta oss

Kontakta oss

Finska

Finska

Laxå kommun

Krisberedskapsveckan 2022

 

Krislåda

Krislåda


Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. I år genomförs den vecka 39 (26 september till 2 oktober).

Tiden med covid-19 har gjort det tydligt för många hur det känns när vardagen vänds upp och ner, och har gett en ökad insikt om att vi vanligtvis tar mycket för givet. Under pandemin har påtagligt fler människor än vanligt agerat ansvarsfullt genom vardagsgärningar som till exempel att handla åt en granne. Ett robust och enkelt sätt att bygga motståndskraft som krisberedskapsveckan vill främja.

Använd veckan som en årlig påminnelse för att se över din beredskap. Skaffa den där vevradion, vattendunkarna eller prata hemberedskap med grannarna. Krisberedskapsveckan är ett initiativ från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som genomförs tillsammans med länsstyrelser, kommuner, frivilligorganisationer och företag. Och såklart tillsammans med dig.

Din roll vid kriser

Hur förberedd du själv är påverkar hur Sverige kan klara en kris eller ytterst krig. Ju fler som kan klara sig själva en tid, desto bättre kan myndigheter och organisationer fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva, exempelvis äldre eller sjuka personer. Alla andra behöver kunna klara sig utan samhällets stöd i minst en vecka. På så sätt är du är en del av Sveriges beredskap.

Temat för Krisberedskapsveckan 2022 är mat.

Pandemin, ett försämrat säkerhetspolitiskt läge, förra årets it-attack mot en butikskedja och klimatförändringarna har aktualiserat behovet av livsmedelsberedskap.

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

Det finns mycket som kan hända. Till exempel transportstörningar, översvämningar, skogsbränder, it-attacker, terrorangrepp och militära konflikter. Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi behöver el till väldigt mycket. El kan slås ut av allt ovanstående. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig:

Värmen försvinner.

Det blir svårt att laga och förvara mat.

Mat och andra varor kan ta slut i affärerna.

Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten.

Det går inte att tanka bilen.

Betalkort och bankomater fungerar inte.

Mobilnät och internet fungerar inte.

Kollektivtrafik och andra transporter står stilla.

Det blir svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning.

Det går knappt att föreställa sig mörka städer och vägar, utkylda bostäder, mat som förstörs, långa köer och stora problem med att få information om vad som händer. Om du ägnar några minuter till att fundera över hur ett längre elavbrott skulle påverka just dig och din omgivning har du redan skaffat en mental beredskap.

Samhällets ansvar och planer

Myndigheter, regioner, kommuner, företag och organisationer ansvarar för att samhället ska fungera. Din kommun är närmast dig och ansvarar för att bland annat äldreomsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och skola fungerar även vid en samhällskris. Kommunen kan också berätta vilka hot och risker som finns. Exempelvis risk för skred eller översvämning, eller farliga industrier i kommunen. Du kan alltid kontakta din kommun om du har frågor.

Adresser och telefonnummer till alla kommuner på Sveriges kommuner och regioners webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En del av vårt krisberedskapsuppdrag är att öka människors kunskap om, och motståndskraft inför, olika hot mot vårt land.

Arbetet med Sveriges beredskap handlar ju ytterst om att vi ska få fortsätta leva i ett öppet och demokratiskt land.

Här samlar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tips på hur du stärker din motståndskraft. Du är en del av Sveriges beredskap: Förbered dig för kris (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sidansvarig: Charlotte Nilsson

Uppdaterad av: Charlotte Nilsson