Laxå kommun
Laxå kommun

Vill du bidra till integration i vardagen? Bli språkvän!

2015-2017 har kommunerna i Sydnärke haft ett gemensamt projekt finansierat av Länsstyrelsens §37a-medel. Slutrapport finns att läsa här.PDF

Men! Laxå fortsätter arbeta utifrån metoden för dig som är intresserad!

Vad är en språkvän?

Språkvän syftar till att underlätta en social integration för nyanlända och att skapa möten mellan människor. Mötena bygger på frivillighet, ömsesidigt utbyte och språkträning. Det är ett sätt att bygga broar mellan människor, förebygga fördomar och skapa ett samhälle där alla kan känna sig inkluderade.

Vem kan bli språkvän?

Svaret är enkelt – alla som är etablerade i samhället och talar svenska kan bli språkvän. Alla som är nya i Sverige och har fått uppehållstillstånd kan få en språkvän. Du kan vara Språkvän ensam, med familjen, kompisgänget eller arbetsgruppen. Det är ideellt att vara Språkvän och du avgör själv hur mycket tid du vill lägga på att vara Språkvän.

Vad gör en språkvän?

Det handlar om att lära känna varandra över kulturgränser, att ha trevligt tillsammans och kanske få en vän för livet. Ni ska i första hand umgås och bekanta er med varandra. På vilket sätt bestämmer ni själva. Ni kan till exempel gå på promenader, ta en fika, gå på studiecirklar, se en match tillsammans eller något annat som ni tycker är roligt och intressant. Som Språkvän kan du kanske bidra med kontakter in i föreningslivet.

Matchning

Lämna in en intresseanmälan så bjuder vi in till en träff eller en aktivitet.

En språkvän förväntas inte

En Språkvän förväntas inte guida bland myndigheter, fixa bostad eller arbete. Det ansvaret ligger hos kommunen, arbetsförmedlingen och hos individen själv.

Anmälan

Anmäl ditt intresse genom att maila till Maud Pettersson, se kontaktuppgifter till höger eller via formuläret här.PDF

Vill du veta mer – välkommen att höra av dig!

Metoden bygger på startades i Eskilstuna 2006 och har sedan utvecklats och spridits nationellt.

Sidansvarig: Jessica Vidberg

Uppdaterad av: Therese Hellström 2020-01-08 10.34

Kontaktuppgifter:

Integrationssamordnare
E-post: Maud Pettersson
Tfn: 0584-473155