Laxå kommun

Allemansrätt

Information om allemansrätten från Naturvårdverket

Äntligen är sommaren här och med sommaren kommer många frågor om allemansrätten och vad som gäller vid olika typer av aktiviteter som till exempel eldning, klättring, plockning av naturprodukter, elcyklar, enskilda vägar, hemfridszon och ridning.

Allemansrätten ger oss alla möjligheten att tillfälligt och hänsynsfullt vara i naturen utan att fråga markägaren om lov. Rättigheterna medför också skyldigheter att inte förstöra något eller störa markägaren eller andra som är ute i naturen. Att till exempel cykla, rida, bada och vandra i naturen ingår i allemansrätten.

Naturvårdsverket har mängder med matnyttig information om allemansrätten på www.allemansrätten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

MSB har tillsammans med Naturvårdsverket tagit fram en broschyr som heter "Eldning och allemansrätt". Broschyren finns på både svenska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och engelska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Den tar upp vad du bör tänka på om du ska elda eller grilla i skog och mark.

Sidansvarig: Hans Traav

Uppdaterad av: Maria Löfving