Covid-19 information
Laxå kommun

Besökare

Välkommen till Tiveden Ekoturismområde och Laxå kommun. Vi är Sveriges första ekoturismkommun. Och än så länge den enda.

Vårt mest besökta resmål är Tivedens nationalpark. Men vi har så mycket mer att erbjuda - Vargavidderna är magiskt om våren under orrspelen, Skagerhultsmossen där tusentals tranor landar i solnedgången under några höstveckor eller våra fantastiska sandstränder under sommaren.

I Tiveden kan du vandra, bada, rida, paddla, cykla, fiska eller bara vara. Byt ut storstaden stress mot starka naturupplevelser i vildmarken. Boka boende och aktiviteter på Tiveden.seVår vision

En välmående plats med hög trivselfaktor, stark sammanhållning och öppenhet mot omvärlden

Inflyttare

Laxå är en trevlig liten kommun med små orter och byar omgivna av skogar och sjöar. Här finns Tiveden med en välbesökt nationalpark och Sveriges sydligaste vildmark. Men bara 30 minuter bort finns Örebro med dynamisk arbetsmarknad, universitet, flygplats och storstadens utbud.

Här finns prisvärda bostäder, goda pendlingsmöjligheter med tåg och framåtanda. Byt parkeringsautomater, trängsel och rusningstrafik mot ett naturnära liv med livskvalitet.

Ladda hem vår VälkomstbroschyrInflyttare

Laxå är en trevlig liten kommun med små orter och byar omgivna av skogar och sjöar. Här finns Tiveden med en välbesökt nationalpark och Sveriges sydligaste vildmark. Men bara 30 minuter bort finns Örebro med dynamisk arbetsmarknad, universitet, flygplats och storstadens utbud.

Här finns prisvärda bostäder, goda pendlingsmöjligheter med tåg och framåtanda. Byt parkeringsautomater, trängsel och rusningstrafik mot ett naturnära liv med livskvalitet.

Ladda hem vår VälkomstbroschyrFöretagare

Näringslivet i Laxå kommun domineras av avancerad tillverkningsindustri. En mycket stor andel av det som produceras här går på export. Även handeln kring Centrumtorget och längs E20 är omfattande. Det finns också ett tredje ben och det är besöksnäringen, framför allt runt Tivedens nationalpark.

För etableringar finns det ledig och detaljplanerad mark med skyltläge vid E20. Vi tror att markområdet nära Dollarstore och Coop passar bra för detaljhandel och snabbmatsrestauranger. Storängsområdet passar bäst för industri och logistik.

Hör av dig till Hans Traav på 072-235 96 60 om du intresserad av att etablera företag i Laxå kommun. Ett tips är att följa oss på Laxå näringsliv Facebook sidaETT BRA FÖRETAGSKLIMAT

Våra företag spelar en mycket viktig roll för vår utveckling och attraktionskraft. Vårt näringslivsarbete ska prioriteras och företagsklimatet ska vara riktigt bra. Genom att lyssna på våra företagare kan vi bli bättre på att tillgodose deras önskemål och behov. Laxå kommun ska vara en attraktiv kommun att starta och driva företag i. Fler företag, fler jobb, ökade skatteintäkter. Bättre service.

Företagsbroschyr

Laxå kommun är en bra plats att driva företag på. Visste du till exempel att det passerar i snitt nästan 12 000 bilar per dygn i Laxå? Perfekt läge för handel och restauranger.

Vi har många tågstopp per dag vilket underlättar arbetspendlandet och är klimatsmart. Vi tillhör en stark arbetsmarknadsregion och bara 30 minuter bort finns Örebro med universitet, flygplats och storstadens utbud.

Läs i vår interaktiva företagsbroschyr om varför du ska etablera ditt företag i Laxå kommun!

Eller ladda hem broschyren som PDF!

"HÄR BLIR DU SEDD"

Laxå kommun har relativt få invånare. Fördelen med att vara liten är att ”alla känner alla”. Det i sin tur innebär att här är du någon. Gammal som ung, rik som fattig, uppväxt här eller nyinflyttad. Alla är synliga, alla är viktiga, alla blir lyssnade på. Till skillnad mot den stora staden, där du risker att bli anonym, kan du ta plats här och du kan växa som person.

Först i Sverige

2011 blev Laxå kommun landets första miljödiplomerade kommun. Den 22 mars 2017 beslutade kommunfullmäktige, som första kommun i Sverige, att utropa hela kommunen till ekoturismområde och det döptes till Tiveden Ekoturismområde.

Kultur och fritid

Laxå kommun är en bra plats att leva i. Ett rikt utbud av kultur och naturmiljöer att vistas i. Laxå kommun ligger i en skärningspunkt mellan olika kulturområden vilket gör oss ganska unika när det gäller blandning och variation. Det skapar också en kreativitet som tar sig många uttryck i form och uttryck. I allt från hantverk, design och mathantverk till värnandet och utvecklandet av gamla kulturmiljöer.

Vill du ut i naturen så är möjligheterna till spännande strövtåg många.

Vi har många tågstopp per dag vilket underlättar för besökare och är klimatsmart. Läs mer om oss i vår interaktiva broschyr!

Eller ladda hem broschyren som PDF!

EN BRA START I LIVET

Laxå kommuns viktigaste uppdrag är att ge alla barn, oavsett förutsättningar, en bra start i livet. Skolan har en mycket viktig roll i det arbetet och vi behöver ständigt utveckla skolverksamheten.

Fakta Laxå


Så nära naturen du kan komma


Kommunen består av de mindre orterna Finnerödja, Hasselfors, Röfors och Tived samt huvudorten Laxå.

Vi är en liten kommun, 5700 invånare, med många eldsjälar & entreprenörer.

Laxå kommun är en del i en stor arbetsmarknadsregion. Västra stambanan går genom vår kommun och järnvägsstationen i Laxå har många dagliga tågavgångar. Tåg, länsbussar och att E20 går genom kommunen gör att vi har goda pendlingsmöjligheter.Många bor därför i Laxå kommun men arbetar i Hallsberg, Askersund, Degerfors, Kumla och Örebro. Eftersom vi har ett spännande och diversifierat näringsliv med många arbetsmöjligheter sker också en stor inpendling till Laxå. Den omfattande bredbandsutbyggnaden gör att många på landsbygden kan kombinera distansarbete med att bo på landet.

Vår ambition är att ligga i framkant när det gäller hållbar utveckling. Laxå kommun är Sveriges första miljödiplomerade kommun, vi städar våra lokaler med avjoniserat vatten och microfiberduk (inga kemikalier) och vi är först med att utropa en hel kommun till ekoturismområde. Hemtjänsten kör el-bilar eller laddhybrider när de gör besök på landsbygden.