Finnerödja

Byn Finnerödja ligger i ett öppet landskap, omgivet av storskogen. En bit bort ligger Tivedens nationalpark med sin trolska urskog och säregna natur formad av inlandsisen. Frågar du oss Finnerödjabor vad vi är mest stolta över får du många olika svar. Men två saker sticker ut; Tiveden för vandring, cykling, paddling, svampplockning med mera. Och de närliggande sjöarna Unden och Skagern med klart rent vatten, fantastiska sandstränder och spännande sportfiske.

Välkommen till en trevlig liten by med livskvalitet!

 1. Kort om Finnerödja

  Vi är 592 personer (2016-12-31) som tycker det skulle vara roligt om vi blev fler. Finnerödja, som är en del av Laxå kommun, ligger i landskapet Västergötland men tillhör Örebro län. E 20 går precis utanför byn och länstrafikbussen kör oss på 15 minuter till Laxå centrum och järnvägsstationen. I byn har vi allt (nästan) som vi behöver: en välsorterad livsmedelsbutik, förskola, skola, drivmedelsautomat, frisör, pizzeria samt sommarcafé på hembygdsgården.

 2. Vi har en ny fin skola med naturprofil

  Lagom till skolstarten 2018 fick vi en ny fin skola. Här går våra barn från förskoleklass till och med årskurs 6. Skolan ligger precis i kanten av skogen och barnen är ofta ute. Skolan jobbar med måltiden som pedagogiskt verktyg. Det är ett projekt som skolan driver tillsammans med forskare från Ekologiska måltidsprogrammet vid Örebro universitet. Projektet är nytt och det pratas redan om Finnerödjamodellen.

  Det kommer att finnas ett litet bibliotek i skolan som också kommer att vara öppet för oss i byn och vi hoppas det kan utvecklas till en trevlig mötesplats. Den gamla skolan har rivits ersatts med en fin skolgård.

  När det är dags för högstadiet tar barnen bussen till Laxå och våra gymnasieungdomar fortsätter med tåg till Hallsberg. Tågresan tar bara en kvart.

  > Läs mer om skolverksamheten på Laxå kommuns webb Länk till annan webbplats.

 3. De mindre barnen går på Jordgubben

  Byns förskola heter Jordgubben och är en förskola för 1-5 åringar. Förskolan ligger granne med skolan och med skogen inpå knutarna. Eftersom utevistelse och rörelse är viktigt för barnens motoriska utveckling och hälsa är dom ofta i skogen och leker.

  > Läs mer om förskolan Jordgubben på Laxå kommuns webb Länk till annan webbplats.

 4. Fotboll, EPA-traktorer och fina sandstränder

  Mitt i byn ligger idrottsplatsen och det är fotboll som gäller här. Trots att vi är en liten by lyckas vi hålla i gång både ett A-lag för herrar, några pojklag och ett flicklag. Idrottsföreningen Länk till annan webbplats. har också innebandyverksamhet. Det finns en freesbee-golfbana nära hembygdsgården. Flera ungdomar är motorintresserade och samlas för att meka. Ungdomsgården har öppet på torsdagar. Motionsspåret, som är elbelyst, har start och mål bakom skolan. På sommaren badar vi i vår egen sjö; Åbydammen. Eller så tar vi oss till de fina sandstränderna vid Unden eller Skagern. Många som bor i Finnerödja fiskar - gädda, abborre, storröding, öring, gös med mera.

 5. Bussar, tåg och natt-taxi

  Måndag till fredag kan vi åka buss 761 till och från Laxå eller Tived. Laxå Resecentrum har många tågavgångar per dag. Det är lätt att tågpendla söderut till Töreboda och Skövde. Eller norrut till Hallsberg, Kumla och Örebro. Till Göteborg tar det bara 2 timmar med tåg från Laxå. Den nöjeslystne kan åka natt-taxi från Örebro på fredag kväll och lördag kväll för endast 100 kr per person.

  Uppdaterad tidtabell för linje 761 finns på Länstrafikens webbplats Länk till annan webbplats.

 6. Bostad

  Dom flesta i Finnerödja bor i villa men det finns också lägenheter att hyra.
  Länkar till hyresvärdar:

  Laxåhem Länk till annan webbplats.

 7. Företag

  Finnerödjaborna är företagsamma. Näringslivet består av flera mindre företag. Flest anställda har Finnerödja skogstjänst. Det finns flera företag inom trä- eller metallbearbetning samt ett större antal småföretag. ICA Carlssons är inte bara en välsorterad livsmedelsbutik, utan också en mötesplats.

  Här hittar du kontaktuppgifter till företagen i Finnerödja Länk till annan webbplats.

 8. Jordgubbar

  För många svenskar är Finnerödja känt för sina jordgubbar. Faktum är att det är många år sedan traktens stora jordgubbsodlingar försvann. Storhetstiden var på 60-talet och en bit in på 70-talet var jordgubbsplockning fortfarande det absolut vanligaste sommarjobbet för traktens ungdomar.

 9. Historia

  Namnet Finnerödja härrör från 1580-talet då en stor invandring från Savolax i östra Finland ägde rum. Så kallade Svedjefinnar odlade upp skogsmarken genom bränna den och sedan såddes råg.

  Under andra världskriget byggde armén sex stora centrallager för drivmedel i Sverige, varav ett i Finnerödja.

  Tre kilometer utanför Finnerödja fanns Krämarstaden som var en så kallad "tattarstad". Namnet kommer från krämare (resande försäljare). I Krämarstaden bodde människor från resandefolket (Romani) i närmare tjugo år innan de kördes bort på 1920-talet genom något som kan liknas vid en etnisk rensning.

  Läs mer på Finnerödja Hembygdsförenings hemsida
  http://www.finnerodjahembygd.se Länk till annan webbplats.

 

LAXÅ KOMMUN


Telefon: 0584-47 31 00
E-post: kommun@laxa.se
Postadress: 695 80 Laxå
Besöksadress: Postgatan 2-4
Bankgironummer: 5195-6027
Organistionsnummer: 212000-1918

LAXÅ NÄRINGSLIV


Telefon: 0584-47 31 00
E-post: hans.traav@laxa.se

NYHETSBREV LAXÅ NÄRINGSLIV


Ta del av allt spännande som händer i Laxå Näringsliv. Vi skickar ett nyhetsbrev varje månad.