Laxå kommun
Laxå kommun

Säkerhet och krisinformation

Krisberedskapsvecka v. 19

Elen försvinner och det kommer inget vatten i kranen. Ingen vet varför eller hur länge det kommer att vara så. Hur väl förberedd är du om det sker något oförutsett i samhället?

För att göra allmänheten uppmärksam på det egna ansvaret vid en samhällsstörning arrangerar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tillsammans med landets kommuner en krisberedskapsvecka den 8-14 maj 2017. Länsstyrelsen samordnar kommunerna och kommer att finnas med på lokala arrangemang runt om i länet.

Krisberedskapsveckan går ut på att förbättra människors riskmedvetenhet, och att fler ska veta hur de kan förbereda sig för att klara vardagen om samhället plötsligt inte fungerar som vi är vana vid.

Länsstyrelsen har gjort en sammanställning av de aktiviteter för allmänheten som äger rum i länet under veckan. Här kan du läsa mer om krisberedskapsveckan och dess olika aktiviteter.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För privatpersoner finns flera bra och konkreta tips webbplatsen dinsäkerhet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Var förberedd och packa en "krislåda"
De flesta av oss har en brandvarnare hemma och många har även brandsläckare, utifall det skulle börja brinna. Men vid en samhällsstörning måste samhällets resurser först gå till de mest utsatta. Därför kommer de allra flesta att behöva klara sig själva en tid. Se därför till att du och dina nära klarar vardagen även om samhället inte fungerar som ni är vana vid. Det viktigaste är att ha dricksvatten, mat och värme, och att kunna ta emot viktig information. Mer information om "krislådan" finns här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

VMA - signalen gäller livet

Vid vissa händelser kan räddningsledningen begära att ett Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) skall sändas ut i radion eller via tyfonsignaler.

Vid gasutsläpp, stor brand eller annan allvarlig olycka, kan allmänheten i vissa tätorter varnas genom varningssignalen viktigt meddelande. Signalen ljuder i 7 sekunder följt av 14 sekunders tystnad under minst 2 minuter.

När du hör signalen ska du

  • stänga dörrar, fönster och ventilation
  • gå in
  • lyssna på radio

När faran är över
- startas signalen faran över, en 30-40 sekunder lång signal.

Signalen viktigt meddelande och faran över
- provas första helgfria måndagen i mars, juni, september och december kl 15.00. Information ges också i radion vid prov.

Inomhus: Radio och TV
Varning sker genom att radio och TV bryter sina sändningar för ett "viktigt meddelande till allmänheten".

Detta meddelande kan startas med en utomhussignal. Varningen kan även ske via dörrknackning eller högtalarbil.

Sidansvarig: Anna Eriksson

Uppdaterad av: Maria Blomfeldt2017-05-05 14.42

Kontaktuppgifter

Anna Eriksson
Laxå kommun
695 80 Laxå
0584-47 31 02
Besöksadress:
Postgatan 2-4