Translate

Translate

Kontakta oss

Kontakta oss

Finska

Finska

Laxå kommun
Laxå biblioteks entré

På biblioteket

Här nedan har vi samlat information om tjänster som erbjuds på Laxå bibliotek under öppettiderna.

Datorer

Det finns sammanlagt fyra datorer med tillgång till internet på Laxå bibliotek:

Två datorer är till för drop in-använding, 30 minuter, och behöver alltså inte bokas.

En av datorerna är en sökdator. En annan är främst avsedd för släktforskare. Datorn bör bokas på tfn 0584-47 31 96 eller vid besök på biblioteket.

Alla datorer har Officepaketet 2013.

Utskrifter

Pris: 2 kronor per papper.

Det går inte att skriva ut i färg.

Parkering

Parkeringsplatser finns längs Postgatan utanför biblioteket och på större parkering snett mittemot biblioteket. Gratis parkering.

Busshållplats

Närmaste hållplats finns vid järnvägsstationen.

Dörröppnare

Det finns dörröppnare vid huvudentrén.

Användning av bibliotekets utbud

Bibliotekets lokaler ligger i markplan med undantag för konsthallen som finns en trappa ned. Hissen kan endast användas med hjälp av personal.

Höj- och sänkbara diskar underlättar kontakterna för rullstolsburna. Diskarna är dessutom placerade nära entrén.

Hyllorna med talböcker, böcker med stor stil samt lättlästa böcker är placerade nära disken så att personal kan hjälpa till vid behov.

Toalett

Toalett med viss handikappanpassning finns. Nyckel lånas av personalen.

Övrigt

Några stolar har utrustats med förhöjda ben.
Läsglasögon och förstoringsglas finns att låna.

Boken kommer

Boken kommer är en service till personer som på grund av ålder, funktionshinder eller långvarig sjukdom inte själv kan komma till biblioteket.

Låna här och lämna där!

De som lånar böcker och andra media på biblioteken i Örebro län kan lämna tillbaka det man lånat på vilket bibliotek som helst i länet. Tänk på att det tar några dagar extra för det lånade att nå hembiblioteket.

Böcker

  • Skönlitteratur på svenska samt många andra språk
  • Facklitteratur
  • Storstilsböcker (skönlitteratur)
  • Lättläst - LL, (skönlitteratur och fakta)

E-böcker

Läs mer

Talböcker

Talböcker är till för personer med synskada, läs- och skrivsvårigheter eller annat funktionshinder som gör det svårt att läsa text i tryckta böcker. Talböcker finns på DAISY-skivor som kräver en särskild spelare om man vill kunna utnyttja alla funktioner. I vissa fall räcker det med en cd-spelare som klarar mp3-format. Mer information finner du hos Myndigheten för tillgängliga medier MTM.

DAISY-spelare: Biblioteket har ett mindre antal DAISY-spelare till utlån.

För dig med dyslexi eller annat läshinder finns hemsidan Legimus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här hittar du ljudböcker och inläst kurslitteratur. Legimus finns också som app som du kan ladda ner till din mobil eller surfplatta.

Ljudböcker

Ljudböcker finns på CD och i mp3-format. Dessa ljudböcker är till för alla låntagare!

Tidningar och tidskrifter

Biblioteket tillhandahåller fem dagstidningar/kvällstidningar. Dessa tidningar läser du på biblioteket. De sparas en månad.
Biblioteket tillhandahåller cirka 50 tidskrifter. Senaste numret läser du på biblioteket. Tidigare nummer kan du låna hem i 21 dagar.

På barn- och ungdomsavdelningen hittar du:
Böcker och böcker att lyssna på, berättelser och fakta från pekböcker till ungdomsböcker.

Äppelhyllan

I biblioteket finns det samlat i en speciell hylla: lättlästa böcker, böcker att lyssna på, böcker att känna på, böcker med teckenspråksstöd.

I biblioteket finns det samlat i en speciell hylla: lättlästa böcker, böcker att lyssna på, böcker att känna på, böcker med teckenspråksstöd.

Lånekort

När man fyller sex år kan man få ett eget lånekort. En förälder måste godkänna att man skaffar kort om man är under 18 år. Kortet är gratis. Tappar man bort kortet måste man säga till på biblioteket så att ingen annan kan använda kortet.

Lånetid

Man får låna böckerna en månad. Behöver man låna längre måste man fråga på biblioteket. Om ingen köar för att få låna går det bra att ha boken en månad till.

Gåvoböcker

Laxå bibliotek delar ut böcker till barn och ungdomar som bor i Laxå kommun.

"Boken kommer" är en service till dig som på grund av ålder, funktionshinder eller långvarig sjukdom inte själv kan komma till biblioteket.

En person från biblioteket kommer hem till dig med böcker. Antingen kan du önska specifika titlar eller så väljer den ansvariga för Boken kommer-verksamheten böcker som kan passa.

Vård- och gruppboenden i kommunen får också regelbunden biblioteksservice via Boken kommer-verksamheten.

Du kan låna:

Böcker, Tidskrifter, Ljudböcker, Talböcker, DAISY-spelare.

I hembygdssamlingen finns litteratur med anknytning till Laxå kommun. Här finns även en del litteratur som berör övriga delar av Örebro län samt gränstrakterna i grannlänen.

Piscatorrummet, Laxå biblioteks hembygds- och släktforskarrum, invigdes den 29 januari 2011. I rummet förvaras Piscators klippsamling och referensavdelningen för hembygdslitteratur. Dator med databaser för släktforskare finns att boka, tfn 0584-47 31 96

Piscators klippsamling

På Laxå bibliotek finns Gunnar Piscators klippsamling. Det är tidningsurklipp från åren 1925-1974.

Laxå kommuns klippsamling

Laxå kommuns klippsamling omfattar lokalt material från Nerikes Allehanda och Örebro-Kuriren. För närvarande finns klipp från åren 1971-2011 tillgängliga på Laxå bibliotek.

Kontakta personalen om du vill läsa i klippsamlingarna.

Hembygdslänkar

Laxå kommuns arkiv
Hasselfors byalag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Finnerödja hembygdsförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tiveds hembygdsförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Innehåller uppgifter om folkrörelser, föreningar och företag i länet.

Digitala forskarsalen. Från Riksarkivet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På bibliotekets släktforskardator finns följande:
Sveriges dödbok 1860-2016. Namn på de flesta avlidna under tidsperioden.
Begravda i Sverige. Innehåller 5 340 000 begravda på 2 250 kyrkogårdar. 500 kartblad.
Emibas. Emigrantregister för Sverige.
Emigranten Populär 2006. 8 databaser med olika typer av emigrantinformation.
Datorn bör bokas för släktforskning, tfn 0584-47 31 96.

 

Tidskrift

Släkthistoriskt forum

Lånekort

Lånekort är gratis. Kortet eller annan id-handling ska uppvisas vid lån.

Lånekortet är en personlig värdehandling och du ansvarar för allt som lånas på ditt kort. Målsman ansvarar för barnens bibliotekslån.

Meddela biblioteket om du ändrar namn, adress, telefonnummer eller mejladress.

Den som blir låntagare förbinder sig att följa bibliotekets regler.

Hämta ut ditt lånekort

Du som ansöker om lånekort via vår e-tjänst måste besöka biblioteket för att få ditt lånekort aktiverat. Kom ihåg att ta med legitimation.

Lånetid

Lånetiden för böcker och ljudböcker är fyra veckor. Lånetiden för tidskrifter är 21 dagar.
Under sommaren är lånetiden längre med undantag för lån av resehandböcker, lexikon, tidskrifter, ljudböcker samt böcker som det är kö på.

Omlån

Böcker och andra media, som inte är beställda av annan låntagare, kan lånas om. Högst tre gånger kan man låna om samma titel. Kontakta personalen för hjälp med omlån eller gör det själv via Laxå biblioteks katalog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., under rubriken Dina uppgifter - Dina lån.
Omlån via internet kräver en PIN-kod, som du får på biblioteket.

Borttappat lånekort

Anmäl till biblioteket om du förlorat ditt lånekort så spärras det.

Fjärrlån

Genom biblioteket kan du få hjälp att beställa material från andra bibliotek, så kallade fjärrlån. Kontakta personalen eller skriv in din beställning i det formulär som finns i Laxå biblioteks katalog under rubriken Fjärrlåneansökan.

Övertidsvarning

Vill du bli påmind innan lånetiden går ut? Biblioteket sänder en påminnelse via e-post 3 dagar innan lånetiden går ut. Du är dock själv alltid ansvarig för att lämna tillbaka i tid. Kontakta personalen om du är intresserad av denna tjänst.

Reservationer

Du kan reservera böcker och andra media, både de utlånade och de som finns på hyllorna. Kontakta personalen eller gör det själv via Laxå biblioteks katalog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med lånekortsnummer och PIN-kod.
Vi ringer eller skickar ett meddelande med vanlig post eller e-post när du kan hämta det du har beställt. Vill du ha meddelande via e-post, kontakta personalen.

Biblioteket och GDPR

Sedan den 25 maj gäller en ny lag i hela EU gällande behandling av personuppgifter, Dataskyddsförordningen (GDPR - General Data Protection Regulation). Lagen är till för att stärka skyddet för enskilpa personers personuppgifter.

Vad sparar vi?

Många av bibliotekets tjänster kräver ett lånekort. Barn och ungdomar under 18 år kan också ha lånekort men måste du ha vårdnadshavarens skriftliga godkännande. För att kunna ha ett lånekort behöver biblioteket registrera dina/ditt barns personuppgifter i biblioteksdatasystemet. Personuppgifter är till exempel namn, personnummer, adress och telefonnummer

Varför sparar vi det?

För att kunna hantera dina lån och reservationer behöver vi behandla dina personuppgifter och detta görs enligt gällande lag. Hanteringen av dina lån styrs också av bibliotekssekretessen i offentlighets- och sekretesslagen, 40 kap 3 §.

Ett avtal mellan dig och biblioteket

När du skaffar ett lånekort på Laxå bibliotek ingår du ett avtal med biblioteket där du förbinder dig att följa våra låneregler. Du har rätt att när som helst se vilka uppgifter vi har om dig/ditt barn och ändra dem. Du har också rätt att avsluta avtalet.

Vill du veta mer?

Du är välkommen att besöka Laxå kommuns hemsida och läsa mer om hur personuppgifter hanteras i kommunen:

http://www.laxa.se/Kommun-och-politik/Lagar-och-regler.html

Skadad eller borttappad media

Om det du lånat förstörs eller trots påminnelser inte lämnas tillbaka kommer det en räkning på fastställt belopp enligt tabell. Schablonbelopp:
200 kronor för vuxenbok
100 kronor för barnbok
50 kronor för tidskrift
För verk med högt ekonomiskt värde kan ett högre belopp krävas.

Övriga avgifter

Kopior och utskrifter, från 2 kronor per sida.

Nu kan du plugga körkortsteori gratis med Trafiko Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på biblioteket. Anslut till bibliotekets WiFi för att få tillgång till videor, körkortsfrågor, e-bok och ljudbok. Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.

Så här gör du för att studera med Trafiko på biblioteket:

  1. Anslut till bibliotekets WiFi med din mobil, surfplatta eller dator.
  2. Ladda ner appen ”Trafiko” i App Store eller Google Play.

eller gå in på trafiko.se Länk till annan webbplats. .

  1. Skapa ett konto eller logga in.
  2. Börja plugga teori. Lycka till!

Kontaktuppgifter

 


Besöksadress:
Postgatan 13, Laxå

Tfn: 0584-47 31 96
Fax: 0584-47 31 82

E-post: Laxå bibliotek

Postadress:
Laxå kommun
695 80 Laxå

Sidansvarig: Regina Wängdahl

Uppdaterad av: Regina Wängdahl