- Start
- / Kommun och politik
- / Säkerhet och krisinformation
- / Totalförsvar
Totalförsvar
Totalförsvaret består av militärt försvar och civilt försvar. I Sverige har vi totalförsvarsplikt vilket innebär att alla mellan 16-70 år ska hjälpa till om det blir krig eller fara för krig.
Det kallas för totalförsvarsplikt.
Vi har alla en uppgift i totalförsvaret
Sveriges totalförsvar ska:
- skydda och försvara landet
- skydda människors liv och hälsa
- skydda samhällets funktioner
- skydda de grundläggande värdena demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter.
Ett väl fungerande och välkänt totalförsvar ska avhålla andra från att vilja angripa eller utöva påtryckningar mot Sverige.
Prioriterade uppgifter för kommunerna
Sveriges kommuner har alla uppgifter inom den civila delen av försvaret, och prioriterade uppgifter för kommunerna är:
- säkerhetsskydd
- etablering av krigsorganisation
- krigsplacering av personal
- kompetenshöjning av kommunledningar.
Det civila försvaret
Den civila delen av totalförsvaret syftar till att det svenska samhället ska fungera under höjd beredskap och eventuellt krig. Främst handlar det om att:
- värna om civilbefolkningen,
- säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna som vård, skola och omsorg,
- bidra till Försvarsmaktens förmåga vid ett väpnat angrepp eller krig i vår omvärld.
Din insats gör skillnad
Det finns tre typer av totalförsvarsplikt: värnplikt i Försvarsmakten, civilplikt inom verksamheter som regeringen beslutar om och allmän tjänsteplikt som innebär att man tjänstgör inom verksamheter som måste fungera även vid krigsfara och krig. Det betyder att du fortsätter på ditt vanliga jobb, arbetar inom en frivilligorganisation eller får i uppgift av Arbetsförmedlingen att utföra arbete som är särskilt viktigt för totalförsvaret.
Totalförsvarspliktiga kan bli krigsplacerade. Är du krigsplacerad har du fått en krigsplaceringsorder eller annat besked av din arbetsgivare om detta.
Du som vill, kan engagera dig i frivilliga försvarsorganisationer eller andra ideella organisationer och trossamfund för att bidra till ett mer uthålligt samhälle. Du behövs och din insats gör skillnad.
Sök trovärdiga källor
Stater och olika aktörer använder vilseledande information för att försöka påverka våra värderingar och hur vi agerar. Syftet kan vara att minska vår motståndskraft och försvarsvilja. En del i allas vårt ansvar för totalförsvar är att lära sig mer om källkritik, vara vaksam och söka fakta från flera trovärdiga källor.
Sidansvarig: Charlotte Nilsson
Uppdaterad av: Charlotte Nilsson