Translate

Translate

Kontakta oss

Kontakta oss

Finska

Finska

Laxå kommun
Bild på svenska pengar.

Ekonomiskt bistånd, försörjningsstöd

Om du inte har tillräckliga inkomster för att försörja dig, kan du ansöka om försörjningsstöd. Vilken hjälp du kan få beror på din, och din familjs ekonomi och situation. Det ställs också krav på att du gjort allt för att själv klara din och din familjs försörjning. Ansökan görs genom att boka en tid hos kommunens socialsekreterare på individ- och familjeomsorgen, socialkontoret.

Försörjningsstödet beräknas enligt en fastställd riksnorm. Utöver det räknas nödvändiga kostnader som boende, el, fackavgift, barnomsorg, och läkarvård. Egna inkomster eller tillgångar räknas av. Det gäller hela hushållet.

Enligt social- och omsorgsnämndens mål, ska socialtjänstens arbete inriktas på att hjälpa den enskilde ut ur bidragsberoende genom att stärka den egna förmågan till försörjning.

Bra att veta gällande försörjningsstöd

Man är själv skyldig att bidra till sin egen försörjning. Om man är arbetslös ska man vara inskriven på arbetsförmedlingen, och aktivt söka arbete. Sjukdom ska styrkas med läkarintyg. Man ska söka de bidrag som går, till exempel bostadsbidrag. Socialtjänsten erbjuder hushållsekonomisk rådgivning.

Efter särskild prövning kan ekonomiskt bistånd även beviljas till andra nödvändiga utgifter, som exempelvis tandvård, läkarvård, glasögon, medicin och begravningskostnader.

Budget- och skuldsanering

För information om skuldsanering, kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare. Kontaktuppgifterna hittar du i vänsterspalten.

Kontaktuppgifter

Postadress
Laxå kommun
Individ- och familjeomsorgen
695 80 Laxå

Besöksadress
Postgatan 2-4
695 30 Laxå
Tfn (växeln): 0584-47 31 00

För fler kontaktuppgifter, se vänsterspalten.

Sidansvarig: Annette Gustafsson

Uppdaterad av: Jan-Åke Karlsson